A Földön milliók élvezik nap, mint nap a kávé adta frissességet. Ezt a közkedvelt italt rengeteg féleképpen isszuk, mint például eszpresszóként, hosszú kávéként, kapucsínóként, jegeskávéként vagy tejeskávéként. Bár az itt felsoroltak csak töredéke annak, ahogy világszerte elkészítik és fogyasztják.
Már évszázadok óta termesztjük és élvezzük a kávécserjék által nyújtott élvezetet. A két legelterjedtebb kávéfajta az Arabica és a Robuszta. Az arabica ízben és aromában túlszárnyalja a robusztát és koffein tartalma illetve sav tartalma is a fele társáénak. Ellenben a robuszta olcsó és az igazán jó eszpresszó csak kiváló minőségűre pörkölt robuszta kávét tartalmazó keverékből nyerhető.
Hogyan is készül az instant kávé?
Erre több módszer is létezik, az egyik változata, mely olcsó és a zamata kissé eltér a hagyományos főzött kávétól, bár ennek ellenére a kávéporok legnagyobb többségben így készülnek.
10 mázsa kávét, több köbméter forró vízen átengedik, vagyis főznek belőle egy óriási adag feketekávét, melyet ezután átszivattyúzzák egyedi tartályokba. Itt kisebb nyomást idéznek elő, hogy a víz szobahőmérsékleten forrásba jöjjön, és így a kávé besűrűsödik. Az így készült kávékivonatot átengedik egy fűtött hengeren, ahol a maradék víz is el tud párologni és már el is készült az instant kávépor.
A másik változata drágább, és az íze is természetesebb. Itt a lefőzött kávét lefagyasztják, majd egyedülálló gépekkel ledarálják, majd vákuum alá helyezik. Ennek hatására a víz elkezd párologni a kávéból, de megőrzi a benne lévő aromákat és meg is kapják a por alakú kávékivonatot. Ezt a fagyasztásos folyamatot más néven liofilizálásnak hívják.
Hogyan különböztethetjük meg a boltokban ezeket a változatokat?
A fagyasztásos eljárással készült kávé kis kavicsokra emlékeztet, míg a hagyományos eljárással készült inkább por alakban jelenik meg az üvegekben, tasakokban. A jobb minőségűekből készített ital, megtévesztésig hasonlít a kávéfőzőn lefőzött kávéra.
Önnek melyik a kedvence?
Az egyszerű, ám tiszta kávé vagy a kedvelt 3in1? Esetleg valami különlegességre vágyik? Nézzen szét webáruházunkban!
Miért a DXN ganodermás kávéi?
A DXN instant ganodermás kávé semlegesíti a szervezet által felhalmozott savakat, fogyasztásával megszüntethető a gyomorégés. A DXN ganoderma gomba tartalmú kávéi nem tartalmaznak mesterséges színezéket, tartósítószert és ízfokozókat.